Submit your Rss Feed Link Below

Thursday, October 22, 2009

Αγροτύπος

Συνεργασία Ελλάδας με Κίνα στον τομέα της δασοπονίας

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή υποδέχθηκε σήμερα, μετά από πρόσκληση, εξαμελή κινεζική αντιπροσωπεία υπό τον κ. JIA Zhibang, Υπουργό Διοίκησης Δασών στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των ομόλογων υπουργείων για συνεργασία στον τομέα της δασοπονίας.

IOOC: Αυξημένη η καινούργια παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδουIOOC: Αυξημένη η καινούργια παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

Αυξημένη, κατά 3,5% περίπου προβλέπεται να είναι η καινούργια παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOOC). Η Ισπανία, που είναι η υπ΄ αριθμόν ένα ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, ωφελήθηκε και αυτή από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών και αναμένεται φέτος να έχει μια παραγωγή που ενδεχομένως να αγγίξει το 1.300.000 τόνους.

ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστέρηση επέκτασης ΠΟΠ του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε όλο το νομό Μεσσηνίας

Για την καθυστέρηση επέκτασης ΠΟΠ του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε όλο το νομό Μεσσηνίας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θεσσαλονίκης κυρία Ευαγγελία Πασχαλίδου Αμανατίδου. 

Βοήθεια ζητάνε οι παραγωγοί ακτινιδίων της ΆρταςΒοήθεια ζητάνε οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας

Να καθοριστεί μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τη φετινή σοδειά και να επεκταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου η ημερομηνία ασφαλιστικής κάλυψης των ακτινιδίων από τον ΕΛΓΑ, ζητάνε μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους οι ακτινιδοπαραγωγοί μέλη της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 21 Οκτώβρη του 2009, κατά τη συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση της ΕΑΣ. 

Αναλυτικότερα το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: 

ΕΕ: Εξτρά κονδύλια 4,4 δις ευρώ για κλιματικές αλλαγές, γαλακτοκομικά και ευρυζωνικές συνδέσειςΕΕ: Εξτρά κονδύλια 4,4 δις ευρώ για κλιματικές αλλαγές, γαλακτοκομικά και ευρυζωνικές συνδέσεις

Η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε το πρώτο κύμα προτάσεων κρατών μελών - περιφερειών για τη χρησιμοποίηση νέων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εν λόγω κράτη μέλη και περιφέρειες πρότειναν τροποποιήσεις στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ), ώστε να αξιοποιηθούν τα πρόσθετα κονδύλια που προέκυψαν από τον διαγνωστικό έλεγχο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας (ΕΣΑΟ), το οποίο είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2008.

Ενιαία ενίσχυση: Δεν θα δοθεί προκαταβολή αλλά θα καταβληθεί σύμφωνα με τον ΚανονισμόΕνιαία ενίσχυση: Δεν θα δοθεί προκαταβολή αλλά θα καταβληθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό

«Τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν μετεκλογικά», τόνισαν στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη (22/10), η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή με τον υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Απαντώντας η υπουργός σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης είπε ότι «δεν θα δοθούν προκαταβολές, αλλά η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό, από 1η Δεκεμβρίου θα κατατεθούν τα δικαιολογητικά και θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1η Ιανουαρίου». Επίσης διευκρίνισε ότι δυστυχώς οι χάρτες που έχουν ψηφιοποιηθεί (ΟΣΔΕ) μέχρι τώρα από τις περισσότερες Ενώσεις κυμαίνονται περίπου στο 40% των εκτάσεων και αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν έχουν γίνει καθόλου έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά τα δύο προβλήματα κάνουν αδύνατη την πληρωμή προκαταβολών.

Όσον αφορά την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ (από 7% σε 11%) και τις αλλαγές στην επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά.

Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ανέφερε ότι για να λειτουργήσει η πρόταση που έχει κατατεθεί χρειάζεται ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής.

Έως τις 31 Οκτωβρίου στα μητρώα ΟΠΕΚΕΠΕ οι δικαιούχοι ενίσχυσης για τη μεταφορά ζωοτροφών στα μικρά νησιά

Έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι δικαιούχοι ενίσχυσης για μεταφορά ζωοτροφών στα μικρά νησιά.

Επιστολή διαμαρτυρίας του Νομάρχη Λέσβου προς το ΥπΑΑΤ για πληρωμές Βιολογικής ΓεωργίαςΕπιστολή διαμαρτυρίας του Νομάρχη Λέσβου προς το ΥπΑΑΤ για πληρωμές Βιολογικής Γεωργίας

Επιστολή προς τη νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αικατερίνη Μπατζελή απέστειλε ο Νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής, σχετικά με την ακύρωση περισσότερων των 1.000 καταχωρημένων αιτήσεων πληρωμής της Βιολογικής Γεωργίας για τα έτη εφαρμογής 2007 και 2008. «Δεν είναι η πρώτη φορά που διαχειριστικά κενά και σφάλματα των φορέων που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το σχεδιασμό και τη διαχείριση του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας επιβαρύνουν τις ΔΑΑ, προκαλώντας δικαιολογημένα τόσο την εντονότατη αγανάκτηση της Υπηρεσίας, που καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα, για τα προβλήματα που προκαλούνται, αλλά και το μένος των ενταγμένων δικαιούχων στο πρόγραμμα, οι οποίοι ταλαιπωρούνται κατ’ επανάληψη», τονίζει ο Νομάρχης στην επιστολή του.

(Σ. Βέμμος - Γ.Π.Α.) Κλάδεμα αναγέννησης στην ελιά: καρατόμηση βραχιόνων, καρατόμηση κορμού, δακτυλίωση ή χαραγή

Υπό διερεύνηση η θανάτωση αγελάδων στο Δέλτα Αξιού

Υπό διερεύνηση βρίσκεται το θέμα της θανάτωσης πενήντα αγελάδων, πριν από ένα περίπου μήνα, στην περιοχή των Μαλγάρων στο Δέλτα του Αξιού. Στα σπλάχνα των ζώων εντοπίστηκε τοξικό φυτοφάρμακο, που δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

INTERVITIS INTERFRUCTA

INTERVITIS INTERFRUCTA, International technology trade fair for wine, fruit, fruit juice and spirits. Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Stuttgart, Γερμανία, 24 - 28 Μαρτίου 2010. Ιστοσελίδα...

 

Συμφωνούν με την κατάργηση της αγροφυλακής δήμαρχοι αγροτικών περιοχών της Κρήτης. Όμως ζητούν να αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. τις ευθύνες τηςΣυμφωνούν με την κατάργηση της αγροφυλακής δήμαρχοι αγροτικών περιοχών της Κρήτης. Όμως ζητούν να αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. τις ευθύνες της

Απόλυτα σύμφωνους βρίσκει, η πρόθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την κατάργηση της αγροφυλακής, τους δημάρχους αγροτικών δήμων της Κρήτης, καθώς, όπως επισημαίνουν με τον τρόπο που λειτουργεί δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για δημάρχους ημιορεινών και ορεινών περιοχών στις οποίες, ειδικά στο Νομό Χανίων, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα παραβατικότητας που αφορούν πρωτίστως αγροζημίες από αιγοπρόβατα. Όμως συχνά οι διαμάχες μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων ξεφεύγουν από τα στενά όρια της παραβατικότητας και οδηγούν σε εγκληματικές ενέργειες, είτε πρόκειται για δολιοφθορές, είτε για απόπειρες αλλά και για ανθρωποκτονίες.

ProWein 2010

ProWein 2010, the international leading trade fair for the wine and spirits business. 21 - 23 Μαρτίου 2010, Düsseldorf, Γερμανία. http://www.prowein.com

Έντονη διαμαρτυρία της Νομαρχίας Χανίων κατά του ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση των ελιώνΈντονη διαμαρτυρία της Νομαρχίας Χανίων κατά του ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση των ελιών

Με σκληρά λόγια ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης κατήγγειλε πως στελέχη του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ παρεμβαίνουν εξωθεσμικά στην διαδικασία αναγγελίας από τους δήμους των Χανίων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού από την καρπόπτωση. «Περιφερόμενοι στους δήμους εκβιάζουν με διλλήματα τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, θέτουν διλλήματα στους δημάρχους και στους γραμματείς των δήμων προκειμένου να μην παίρνουν αιτήσεις ελαιοπαραγωγών για αποζημίωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιανάκης, διευκρινίζοντας ότι καλούν τους δήμους «να μην παίρνουν δηλώσεις διότι οι ίδιοι θα γνωματεύσουν ότι η πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται στον δάκο. Άρα από πριν προδιαθέτουν για την απόφασή τους. Για τις μεθοδεύσεις αυτές έχουμε ήδη ενημερώσει την υπουργό κα Μπατζελή και τον υφυπουργό κ. Καρχιμάκη καθώς και τους βουλευτές του Νομού…».

Ανακοίνωση Γεωπονικής Ενωτικής Κίνησης (ΑΚΙΓΔΥ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) για εκλογή προεδρείου της ΠΕΓΔΥ

Ανακοίνωση Γεωπονικής Ενωτικής Κίνησης (ΑΚΙΓΔΥ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) σχετικά με την εκλογή προεδρείου της ΠΕΓΔΥ, αναφέρει τα εξής:

Γρεβενά: Ρεύμα και θέρμανση από βιομάζα Γρεβενά: Ρεύμα και θέρμανση από βιομάζα

Ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό από πριονίδι, άχυρο, κουκούτσια ελιάς, κοπριά ζώων, άχρηστα αλιεύματα και από ενεργειακά φυτά, υπόσχεται ιδιωτική επένδυση που σχεδιάζεται στα Γρεβενά, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. «Η επένδυση, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λάβει έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που αναμένεται σε τρεις μήνες να υπάρξει», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Νούτσος. Αυτό σε συνδυασμό με την πιλοτική προσπάθεια καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, που γίνεται τα τελευταία 2 – 3 χρόνια στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, θα μπορέσει να φέρει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και να ενισχύσει το εισόδημα στους αγρότες της περιοχής.

Το Συμβούλιο υπουργών «αδυνατεί» να αποφασίσει για τα Γ.Τ. καλαμπόκιαΤο Συμβούλιο υπουργών «αδυνατεί» να αποφασίσει για τα Γ.Τ. καλαμπόκια

Δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός της ειδικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την έγκρισή ή μη της άδειας κυκλοφορίας τριών Γ.Τ. καλαμποκιών, από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που συνεδρίασε το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και το θέμα επιστρέφει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση. Στο μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα προωθήσει προς έγκριση, σε προσεχές Συμβούλιο υπουργών, ένα νέο Γ.Τ. καλαμπόκι.

Το στέλεχος του ιού της γρίπης Η1Ν1 εντοπίστηκε σε γαλοπούλες στον ΚαναδάΤο στέλεχος του ιού της γρίπης Η1Ν1 εντοπίστηκε σε γαλοπούλες στον Καναδά

Γαλοπούλες στην περιοχή του Οντάριο στον Καναδά έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, αλλά κανένα από τα πτηνά ή τα αβγά του αγροκτήματος δεν έχουν εισέλθει στην τροφοδοσία της αγοράς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης. Η λοίμωξη ενέχει μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε η δόκτωρ Αρίνα Κινγκ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Οντάριο, σε συνέντευξη τύπου στο Τορόντο.

Η κοστολόγηση του αρδευτικού νερού προ των πυλώνΗ κοστολόγηση του αρδευτικού νερού προ των πυλών

Το Άρθρο 9 της Οδηγίας 2000/60/EE, WFD όσο και η πρόσφατη αναθεώρηση της Κ.Α.Π. σε ότι αφορά το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων (Καν. (ΕΕ) 73/2009 του Συμβουλίου) απαιτούν από τα Κράτη Μέλη να παρουσιάσουν την κοστολόγηση και να διασφαλίσουν «τις τακτικές της κοστολόγησης των υδάτων εφόσον θα παρέχουν αρκετά κίνητρα στους χρήστες - αγρότες, ώστε να χρησιμοποιούν τους υδατικούς πόρους αποτελεσματικά συμβάλλοντας επομένως στους περιβαλλοντικούς στόχους της Οδηγίας».

Αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών θα υπάρξουν, γιατί η συγκυρία δεν «ευνοεί» τέτοιου είδους οικονομικά ανοίγματα. Αλλά οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι η κοστολόγηση του αρδευτικού νερού με όποιον τρόπο κι αν επιτευχθεί, θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά & κοινωνικά οφέλη στον αγροτικό τομέα, που σίγουρα θα υπερισχύουν του κόστους εφαρμογής της.

Η εισαγωγή της κοστολόγησης των υδάτων σαν βασική πολιτική είναι μια από τις βασικές καινοτομίες της Οδηγίας και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει τα προβλήματα ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, καθώς αυξάνονται η ζήτηση και οι πιέσεις από τη χρήση του ύδατος.

Παράταση υποβολής Δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών για την αμπελοοινική περίοδο 2009-2010Παράταση υποβολής Δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών για την αμπελοοινική περίοδο 2009-2010

Παρατείνεται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής από τους αμπελουργούς των φετινών δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών, που είναι υποχρεωτική με βάση τις διατάξεις της καινούργιας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οίνου. Πέραν της συμβατικής υποχρέωσης, η δήλωση συγκομιδής σταφυλιών αποτελεί απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο για έναν παραγωγικό αμπελώνα, προκειμένου ο κάτοχός του να μπορεί να συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης της εκρίζωσης αμπελώνων, αναδιάρθρωσης και μετατροπής ποικιλιών αμπέλου, καθώς και για την είσπραξη της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης.

No comments:

Post a Comment